Route en bezienswaardigheden Sognefjellsvegen

De Sognefjellet, ook vaak Sognefjellsvegen genoemd, is één van de mooiste van Noorwegen en brengt reizigers via een 108 kilometer lange route van Lom naar Gaupne. De route is natuurlijk ook in andere richting te rijden. Onderweg rijdt je over de hoogste bergweg van Noord-Europa en passeer je meerdere mooie en bijzondere bezienswaardigheden.

Lees meer over de toeristische route Sognefjellet >
 

Lom

Lom wordt voor velen gebruikt als beginpunt van de toeristische route, maar kan uiteraard ook als eindpunt van de route dienen. De oude staafkerk van Lom is daarbij zeker een bezoekje waard, net als één van de vele zaakjes waar je de culinaire hoogstandjes van Noorwegen kan proeven.

De Fylkesvei 55 is ook een populaire fietsroute, hierbij is het aan te raden om vanuit Lom te starten. De klim naar het hoogste punt van de berg wordt vanuit Lom over een langere afstand gespreid, waardoor de tocht minder zwaar is. Richting Fortun is er sprake van een stevige afdaling. Fietsers en Wielrenners wordt aangeraden om niet in juli en augustus, het hoogseizoen, de rit te maken vanwege het vele wegverkeer in die periode.
 

Liasanden

Na het vertrek vanuit Lom kom je als eerste langs het dennenbos van Leirdalen. Hier is rustplaats Liasanden aangelegd, een heerlijke plek om even de benen te strekken en te genieten van de Noorse natuur. Tevens kan je hier plaatsnemen aan één van de picknicktafels en tijdens een lunch genieten van het uitzicht.

In de wintermaanden is de Sognefjellsvegen afgesloten tussen Liasanden en Turtagrø. Vanwege de vele sneeuwval is het dan niet mogelijk om over de weg te rijden. Meestal is het deel van de route dicht tussen november en mei, de exacte afsluiting is afhankelijk van de sneeuwval.
 

Vegaskjelet

Vegaskjelet is een speciaal ontworpen uitkijkpunt langs de Fylkesvei 55, zoals de Sognefjellsvegen of Sognefjellet op kaarten te vinden is. Vanaf het uitkijkplatform kijk je over de bomen heen en heb je een spectaculair uitzicht op de toppen van de Skarsnebb en Steinetind, die meer dan 2000 meter hoog zijn.
 

Sognefjellshytta

Op het hoogste punt van de Sognefjellet ligt de lodge Sognefjellshytta. Vanuit het bijzondere gebouw kan je genieten van een prachtig uitzicht. Tevens kan je er eten in het restaurant of overnachten in het hotel. Er zijn kamers in verschillende prijscategorieën en verschillende kamers bieden ook een mooi uitzicht om de omliggende bergen Smørstabbtindane, Fannråken en Hurrungane.

Vanwege de bijzondere ligging is de Sognefjellshytta ook een populaire bestemming voor veel nationale skiteams uit landen van over de hele wereld.
 

Mefjellet

Kunstenaar Knut Wold heeft een bijzonder kunstwerk ontworpen, die je het uitzicht vanuit een ander perspectief laat beleven. Bij het Storevasskrysset-kruispunt is een rustplaats aangelegd, waar het kunstwerk staat. Kijk door het stenen beeld en geniet van het uitzicht op de Fanaråken-gletsjer en de omliggende bergtoppen.
 

Nedre Oscarshaug

Uitkijkpunt Nedre Oscarshaug is één van de hoogtepunten van de Sognefjellsvegen en behoort tot de mooiste uitkijkplatformen van Noorwegen en biedt een geweldig uitzicht op het Hurrungane-massief. Dankzij een glazen telescoop met hierop de namen van de bergtoppen weet je precies naar welke berg je kijkt.