Over de toeristische route Sognefjellet

De toeristische route Sognefjellet is een bekende route die loopt langs de Sognefjord (➚) in Noorwegen. Met een lengte van in totaal 204 kilometer is dit de langste fjord van Noorwegen en behoort het tevens tot de langste fjorden ter wereld.

De toeristische route Sognefjellet is in totaal 108 kilometer lang en brengt je op het hoogste punt naar 1434 meter boven zeeniveau, wat het de hoogste bergweg in Noord-Europa maakt. Onderweg passeer je niet alleen het prachtige landschap van het Jotunheimen Nationaal Park, ook zijn er langs de route diverse bezienswaardigheden. De weg heet officieel de Fylkesvei 55 en is een belangrijke toegangsweg tot het Jotunheimen Nationaal Park, waar de hoogste bergen van het land zijn gelegen.

De 108 kilometer lange route verbindt de plaatsen Lom en Gaupne met elkaar. Onderweg gaat de route onder andere langs diverse plaatsen, uitkijkpunten en watervallen.
 

National Scenic Route

De Sognefjellet is onderdeel van de National Scenic Routes, oftewel de mooiste routes van Noorwegen. De Noorse overheid heeft een lijst van 18 routes samengesteld, die officieel de hoogtepunten zijn van het land. Deze 18 routes worden ook wel de Nasjonale Turistveger of Norwegian Scenic Routes genoemd.

In West-Noorwegen zijn in de omgeving van de Sognefjellet meer toeristische routes te vinden, zoals de Valdresflye, Gaularfjellet, Aurlandsfjellet en Trollstigen – Geiranger. Tijdens een roadtrip is het zeker aan te raden om meerdere routes te combineren.
 

 

Hoogste bergweg van Noord-Europa

De toeristische route Sognefjellet loopt langs de Sognefjord, langs Breheimen Nationaal Park en dwars door Jotunheimen Nationaal Park. Het wordt daarom gezien als een belangrijke toegangspoort tot de ongerepte Noorse natuur.

De route loopt door het hooggebergte van Jotunheimen en bereikt op het hoogste punt een hoogte van 1434 meter boven zeeniveau, wat de Sognefjellet de hoogste bergweg van Noord-Europa maakt. Vanwege de hoogte, zal je ook in de zomer onderweg sneeuw tegenkomen.
 

Geschiedenis van de Sognefjellsvegen

De Sognefjellet, ook wel Sognefjellsvegen genoemd, was vroeger een belangrijke weg om goederen te vervoeren tussen de kust en het Noorse binnenland. Jarenlang werden bijvoorbeeld vis, zout, boter en leer over de weg vervoerd. De weg door de bergen was niet ongevaarlijk. De natuur maakte de aanleg van de toeristische route Sognefjellet tot een uitdaging en ook de weersomstandigheden maakte het lastig, in de winterperiode is de bergweg namelijk voor een groot deel bedekt onder een metersdikke laag sneeuw.

Waar vroeger de weg een belangrijke transportroute was, is dit tegenwoordig een belangrijke toeristische weg. In 1938 werd de gehele route als verharde weg geopend. Het behoort tot de mooiste routes van het land en is door de jaren heen onder andere voorzien van uitkijkplatformen en sanitaire voorzieningen. Ook hierin willen de Noren graag uitblinken, daarom zijn de uitkijkplatforms en andere voorzieningen vaak architectonische hoogstandjes.
 

Gesloten in de wintermaanden

Net als verschillende andere toeristische wegen, is ook de toeristische route Sognefjellet in de wintermaanden gedeeltelijk gesloten. In de winter worden de bergen bedekt met een metersdikke laag sneeuw, waardoor ook de weg verdwijnt. Om gevaarlijke situaties te voorkomen, is de Fylkesvei 55 van november tot mei afgesloten tussen Liasanden en Turtagrø. De exacte sluitings- en openingsdatum verschilt per jaar, dit is namelijk afhankelijk van de sneeuwval.