Omgeving van de Sognefjellet

De bergroute Sognefjellet behoort tot de 18 mooiste routes van Noorwegen, waarmee je direct al één van de hoogtepunten van het land hebt gezien. Maar Noorwegen biedt veel meer, ook in de directe omgeving van de route.
 

Jotunheimen Nationaal Park en Valdresflye

Het Jotunheimen Nationaal Park, of Jotunheimen Nasjonalpark in het Noors, is het populairste nationale park van Noorwegen. Het heeft een oppervlakte van ongeveer 3500 vierkante kilometer en omdat het hooggebergte Jotunheimen waar ongeveer 250 bergtoppen van meer dan 1900 meter te vinden zijn. Naast de bergen, zijn er in het natuurgebied ook veel watervallen, rivieren, meren en gletsjers te vinden.

Het nationale park kan je goed ontdekken met een rit over de Sognefjellet en de Valdresflye, de andere toeristische route die door het park loopt. Daarnaast zijn er tal van wandelroutes, fietsroutes en is het mogelijk om te klimmen of paardrijden. In de winterperiode is het mogelijk om van Jotunheimen te genieten tijdens het skiën of langlaufen.
 

De lange Sognefjord

De route van de Sognefjellet loopt langs een deel van de Sognefjord, hiermee heb je echt nog lang niet de fjord gezien. De Sognefjord is in totaal 204 kilometer lang en hiermee de langste fjord in Noorwegen. Tevens is het één van de langste fjorden ter wereld, er zijn maar 2 fjorden nog langer. In en rondom de Sognefjord kan je genieten van de wonderschone natuur en zijn er tal van bezienswaardigheden.
 

Bezoek de Aurlandsfjord en Flåm

De Aurlandsfjord is een zij-arm van de Sognefjord en ligt vlakbij de de Sognefjellet. De fjord is een toeristische trekpleister en jaarlijks komen er honderdduizenden toeristen naar met name het dorpje Flåm. Vanuit het dorp vertrekt de Flåmsbana, de beroemde spoorlijn naar Myrdal. De trein rijdt over één van de steilste treintrajecten ter wereld en klimt in totaal 866 meter. Onderweg kom je langs het diverse Noorse landschap, door bijzondere tunnels en langs de bekende 225 meter hoge waterval Kjosfossen.
 

Toeristische route Aurlandsfjellet

In het Westen van Noorwegen liggen meerdere National Scenic Routes relatief dichtbij elkaar, zo ook de Aurlandsfjellet. Deze toeristische route staat ook bekend als ‘de sneeuwweg’ en loopt vanuit de Aurlandsfjord over de bergen naar Laerdal. Onderweg passeer je uitkijkplatform Stegastein, dat op 650 meter hoogte een prachtig uitzicht geeft over de Aurlandsfjord. Het behoort tot de bekendste uitkijkpunten van Noorwegen.
 

De highlights Geirangerfjord en Trollstigen in één route

Niet ver van de Sognefjellet liggen de wereldberoemde Geirangerfjord en de Trollstigen, beide behoren deze tot de grootste toeristische trekpleisters van Noorwegen. Het mooie is dat je deze beroemde plekken eenvoudig kan bezichtigen, de toeristische route Geiranger – Trollstigen brengt je namelijk langs deze en andere bijzondere hoogtepunten. De route is ook 1 van de 18 National Scenic Routes.
 

Eeuwenoude weg Gamle Strynefjellesvegen

Als je het over bijzondere routes in Noorwegen hebt, dan mag de toeristische route Gamble Strynefjellsvegen niet ontbreken. Deze route ligt niet ver van de Sognefjellet en kan dus eenvoudig gecombineerd worden. De route is eeuwenoud en dat is ook goed te zien langs de weg, daar zie je bijvoorbeeld oude bruggen en vangrails.